Anasayfa

QR Kodları daha rahat okuyalım

8 years ago
Hasan Civelek

Etiketler bilhassa mürekkep püskürtmeli yazıcılarla basıldığında çok kalıcı olamıyor malesef. Çocuklar kitapları kullandıkça etiketler de özelliklerini kaybediyor, üzerindeki işaretler silinebiliyor. QR kod'un sağlıklı çalışması için etiketteki bu özel işaretlerinin belli bir asgari düzeyde korunması gerekiyor. Diğer türlü optik okuyucu QR sembolünü çözemiyor.

Sürekli olarak etiketleri yenilemek maliyetin yanı sıra işgücü demek olduğundan bu problemi aşmak için kalıcı etiketler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. En basit yöntem etiketleri kitapların dışına değil de iç kapaklarına basmak olabilir ama bu sefer de kitabın QR kodunu okutmak veya hangi rafta nerde olduğunu görmek için kapağı da açıp bakmak icab edecek. Ayrıca genel kütüphane kaidesine göre etiketin kitabın sırtında olması gerekiyor. Gerçi biz kitapi olarak etiketlerimizde fazla bilgi barındırdığımız için bu tabuyu zaten yıkıp etiketi kitabın arka kapağı üstüne basıyorduk.

Bir yandan bu probleme çözüm arayışlarımız sürerken öte yandan pratik olarak bazı iyileştirmeler yaptık. Bazı kullanıcılar için QR kodun silik olduğu durumlarda bu 6-7 karakterli kodu yazmak, yahut kopyalayıp yapıştırmak "zor" gelebilir :) O zaman QR kodunu ekrandan da okutabilirsiniz. QR kodun güzelliği burada.. İsterseniz akıllı saatinizin ekranında bu kod yer alsın, isterseniz akıllı cep telefonunuzda, isterseniz kimlik kartınızın arkasında yahut bir a4'ün üzerinde.. Sembol bozuk, silik olmadıktan sonra QR okuyucu cihazınız yahut akıllı telefonunuz bunu her materyaldan okuyabilir.

Dolayısı ile mesela ödünç alma işlemi yapacağınız zaman yanyana iki ekran açıp birinde bozuk olan eseri aratabilir, diğerinde ödünç alma işlemini yapabilirsiniz. Pek tabi ki bu 6-7 karakterlik kodları kopyala yapıştır ile de bir pencereden öbürüne taşıyabilirsiniz ama illa QR kodu okutacağım derseniz eserin (veya üyenin) QR kod bilgisine tıkladığınızda görseldeki gibi kocaman bir şekilde QR kod açılacaktır. Bunu rahatlıkla taratıp işeminize devam edebilirsiniz.

Yorum Yazın

Kitapi üyesi iseniz lütfen giriş yaparak yorum bırakın. Giriş Yap
 
 
 
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Email adresiniz görüntülenmeyecektir. Yorumlardan yazarı sorumludur.

Henüz hiç yorum yok :(


Kodventure Teknoloji A.Ş. hizmetidir.