Anasayfa

Yetkili Öğrenci

8 years ago
2 yorum
Hasan Civelek

Pilot kütüphanemiz Şehit Piyade Er Kadir Çavuşoğlu Kütüphanesi blogundan öğrendik ki Kitapi Sistemi'nin kurucularından olan Sefa hocamız kütüphanede "Yetkili Öğrenci" isimli bir uygulamaya başlamış.

Bu uygulamada ders aralarında kütüphanede görev yapmak isteyen, bilgisayara hakim öğrenciler arasından uygun buldukları bir öğrenciye "Yetkili Öğrenci" ünvanıyla kitap ödünç verme, teslim alma gibi işlemleri yapması vazifeleri veriliyor. Fakat öğrenci bu işlemleri "Kütüphane Sorumlusu"nun bilgilerini kullanarak yapıyor.

Her ne kadar yeterli olursa olsun, kütüphane sorumlusu kullanıcı bilgilerini ve yetkilerini bir öğrenciye vermek yazılımın istikrarı açısından dahi olsa uygun değildir. Ayrıca olası bir hatada geriye dönük işlem yapabilmek için herkesin kendi bilgileri ile sisteme giriş yapması istenir. Böylece loglar incelendiğinde o kullanıcının kayıtlarının dikkate alınması daha kolaydır.

Bu uygulamaya düzgün bir şekilde destek verebilmek ve böylece öğretmenlerimizin yükünü hafifletebilmek için Kitapi sistemine yeni bir kullanıcı tipi tanımladık. İsmini aynen koruyarak "Yetkili Öğrenci" olarak belirledik.

Yetkili öğrenci, normal bir öğrencinin yaptıklarına ek olarak ödünç kitap alma ve teslim etme, uzatma gibi işlemleri yapabiliyor fakat ödünç alma işlemini -kendisi dahi yapsa- iptal edemiyor. Bu işlemi yine Kütüphane Sorumlusu'na bıraktık.

Suistimali engellemek adına güvenlik açısından bazı ek önlemler de aldık. Üyeler kendileri sıfırdan sisteme kaydolurken bu tipi seçemiyorlar. Sadece Kütüphane Sorumlu'su mevcut bir üyenin bilgilerini güncellerken veya sıfırdan bir üye kaydedeceği zaman bu üye tipini seçebiliyor.

İnşallah başka kütüphanelerimizde de bu uygulama yapılır. Öğrencilere sorumluluk vermek onlar için de öğretmenler için de faydalı olacaktır.

Yetkili öğrenci konusunun gündeme gelmesi aslında çok isabetli oldu. Yine Sefa Hocamızla ileride yapmak üzere kararlaştırdığımız bir geliştirmenin ilk adımı gibi oldu. Detayları şimdilik vermeyelim. Denemeleri yapmaya fırsat bulup olumlu sonuçlar alırsak o zaman burada paylaşırız.

Yorum Yazın

Kitapi üyesi iseniz lütfen giriş yaparak yorum bırakın. Giriş Yap
 
 
 
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Email adresiniz görüntülenmeyecektir. Yorumlardan yazarı sorumludur.

Hakan Sarı

14 Jan 2016

06:52

Namık Kemal Ortaokulu Kütüphanesi

Bizde de gönüllü öğrencilerimiz bu işi yapıyordu ama bizde öğrencimiz kitap-öğrenci bilgilerini not alıyor, bilgisayara giriş yapma işini yine öğretmenlerimiz yapıyor(du) artık öğrencilerimize yetki verme zamanı geldi demek... Teşekkür ederiz :)

Hasan Civelek

14 Jan 2016

06:54

http://bthayat.net

Hasan'ın Kitaplığı

Yine de ilk başlarda kontrolü elden bırakmamak gerek tabi hocam :)


Kodventure Teknoloji A.Ş. hizmetidir.