Anasayfa

Ödünç İşleminde Üye ve Eser Bilgisine Ulaşmak Daha Kolay Hale Getirildi

8 years ago
Hasan Civelek

Kütüphanelerimizin en çok talepte bulunduğu kısım olan ödünç işlemlerinde bir iyileştirmeye daha gittik. Bilhassa kitap ve üye kartları üzerindeki QR kodların kullanımını yaygınlaştırmak ve ödünç alma işlemi esnada akıllı telefon kullandırtmak için burada üye veya esere ait kodun yazılması zorunlu tutulmuştu.

Fakat sistemi tasarlarken düşünemediğimiz bir husus ortaya çıktı. Ürettiğimiz üye ve eser kodları 6-7 haneli olmasına rağmen alfanümerik yani hem harf, hem rakam karışık olduğu için elle yazılması durumunda epey vakit alıyordu. Karakter boyunun kısa olması zaman kaybını istediğimiz oranda azaltmadı malesef. Ancak akıllı telefon yardımıyla QR kod okutulunca bu zahmet ortadan kalkıyordu tabi.

Her kütüphane akıllı telefon kullanamayacağı için pek çoğu bu kısmı elle doldurmak zorunda kalıyor. Bunun üzerine bir de üyeler kimlik kartını yanında getirmemişse veya kitabın arkasındaki etiket silinmeye başlamıssa kütüphane sorumlusu önce başka bir sayfada üyeyi ve eseri bulup, kodları bu ekrana yapıştırarak sorunu çözüyordu.

Bütün bu sıkıntıları dinleyince en pratik bir şekilde bu sorunu nasıl çözeriz diye düşündük, cevabın çok da uzaklarda olmadığını farkettik. Daha önce pek çok ekranda kullandığımız otomatik tamamlama özelliğini bu ekrana da uyguladık. Diğerlerinden farklı olarak burada tek bir alan içerisinde hem eser hem de üye listesinden kayıtlar getiriyoruz. Kütüphane sorumlusu aradığı üyeyi veya eseri yazar yazmaz liste görünüyor. İlgili kaydı seçtiği anda form eskisi gibi hemen çalışıp o kayda ait kapak görselini veya üye fotoğrafını getiriyor. Böylece işleme alışık olduğu şekilde devam edilebiliyor.

İnşallah faydalı bir iyileştirme olmuştur. Şimdiye kadar verdiğimiz eziyetlerden ötürü özür dileriz :)

Yorum Yazın

Kitapi üyesi iseniz lütfen giriş yaparak yorum bırakın. Giriş Yap
 
 
 
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Email adresiniz görüntülenmeyecektir. Yorumlardan yazarı sorumludur.

Henüz hiç yorum yok :(


Kodventure Teknoloji A.Ş. hizmetidir.