Anasayfa

Kitapi yurt dışında da kullanılıyor: Yunus Emre Ensitüsü / Priştine

8 years ago
Hasan Civelek

Kitapi'nin yurt dışında da kullanıldığını biliyor muydunuz?

Kosova Priştine'deki Yunus Emre Enstitüsü 1 ay önce Kitapi ile tanıştı. Bu güzel kütüphanemizin 122 üyesi ve yaklaşık 4000 kitabı Kitapi'ye kayıtlı.

Yunus Emre Enstitüsü 2009'da kurulmuş ve Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Belçika, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Güney Afrika, Gürcistan, Hollanda, İngiltere, İran, İtalya, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kosova, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Mısır, Polonya, Romanya, Rusya ve Ürdün’de olmak üzere 30'un üzerinde kültür merkezi mevcut.

Bu merkezlerde isteyen herkese Türkçe öğretiliyor. Çeşitli seminerler, sempozyumlar, konferanslar ve paneller düzenleniyor. Kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimleri sanatseverlerle buluşuyor.

Aşağıda bu kurumun yetkililerinden Sayın İsa Sülçevsi'nin bizzat kaleme aldığı yazıyı sizinle paylaşmak istiyoruz:

Yunus Emre Vakfı; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 05.05.2007 tarihli ve 5653 sayılı kanunla kurulmuş bir kamu vakfıdır.

Yunus Emre Enstitüsü ise Vakfa bağlı bir kuruluş olarak bu Kanunun amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt dışında kurduğu merkezlerde yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütmekte, ayrıca bilimsel çalışmalara destek vermektedir.
2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışında 33 ülkede 41 kültür merkezi bulunmaktadır.  Kültür merkezlerimizde verilen Türkçe eğitiminin yanı sıra, farklı ülkelerdeki eğitim kurumlarıyla yapılan işbirlikleri ile Türkoloji bölümleri ve Türkçe öğretimi desteklenmektedir. Kültür merkezleri aracılığıyla kültür ve sanatımızı tanıtmak amacıyla birçok etkinlik düzenlenmekte, ulusal veya uluslararası etkinliklerde ülkemiz temsil edilmektedir.

Kosova’da Priştine, Prizren ve İpek şehirlerindeki kültür merkezlerimizde kurumumuzun misyonuna uygun faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Her üç merkezimizdeki kütüphanelerimiz Kosova’da Türkçe ve Arnavutça kitap okumak isteyen herkese açıktır. Kitapi.net web tabanlı kütüphane otomasyonunu kullanmaya karar vermemizin nedeni her üç kütüphanemizin hem kitap fonunu hem de üye listesini internetin olduğu her yerde takip edebiliyor ve yönetebiliyor olmamızdır.

Bu vesile ile Kitapi’yi hazırlayan ve açık kullanıma ücretsiz sunan herkese şükranlarımı arz ederim.


İsa Sülçevsi
Priştine  Yunus Emre Enstitüsü
Yerel Uzman

 





















Yorum Yazın

Kitapi üyesi iseniz lütfen giriş yaparak yorum bırakın. Giriş Yap
 
 
 
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Email adresiniz görüntülenmeyecektir. Yorumlardan yazarı sorumludur.

Henüz hiç yorum yok :(


Kodventure Teknoloji A.Ş. hizmetidir.