Anasayfa

Kütüphanelerde iş yükünü azaltacak iPad uygulaması çok yakında: KitPad

8 years ago
2 yorum
Hasan Civelek

Bu yazıda size pilot okulumuzdan Sefa Öğretmenimizin -kendisi Kitapi'nin kurucu ortaklarındandır- talebi neticesinde geliştirmeye başladığımız KitPad uygulamasından bahsetmek istiyoruz. KitPad aslında sadece bir uygulama değil, uygulamanın kütüphanede bir düzenek içerisinde faaliyete geçirilmiş haline KitPad diyoruz.

Sefa Bey, Kitapi sayesinde faaliyetleri artan, hemen her gün yeni üye kabul eden kütüphanelerinde artan iş gücünü karşılayacak personelleri olmadığını iletmişti. Bu sorunu bir nebze çözebilmek için "Yetkili Öğrenci" kavramını ortaya çıkarmıştık. Bilgisayar becerisi iyi olan çocuklar belirli teneffüslerde kütüphanede bulunup ödünç kitap almak isteyen, elindeki kitabı teslim etmek isteyen üyelere yardımcı oluyorlardı. Bu pek çok sorunu gidermekle beraber bunun bir adım daha ilerisine gidip çocukları kendi başlarına bu işlemleri yapabilecek hale getirebilir miyiz diye düşündük ve ortaya KitPad çıktı.

KitPad 5 ana fonksiyonu olan bir iPad uygulaması. Özel bir düzenek içerisinde kütüphanede kiosk gibi sabit şekilde kullanılacak ve içinde KitPad'dan başka uygulama çalışmayacak. KitPad'in ana fonksiyonları şunlar olacak:

  • Hangi Rafta?
  • Ödünç Almak İstiyorum
  • Teslim Etmek İstiyorum
  • Süreyi Uzatmak İstiyorum
  • Ödünç Aldığım Kitaplar

Kısaca fonksiyonlardan bahsedelim;

Hangi Rafta?

Üyeler aradıkları eseri bulmak için bu seçeneğe dokunup kitap adının ilk bir kaç karakterini yazacaklar. Girilen bilgiye göre kitap listesi raf bilgisi ile birlikte ekranda belirecek. Eğer kitap üyenin zaten elindeyse ve hangi rafa koyması gerektiğini merak ediyorsa, bu bilgi zaten kitabın arkasında veya içerisinde yer alan etikette yer alıyor olacak. Olur da raf bilgisi kullanımdan dolayı silinmiş fakat QR kodu okunabilecek kadar iyiyse bu menüden QR kodu okutup yine raf bilgisini elde edebilecekler.

Ödünç Almak İstiyorum

Üyeler bu seçeneğe dokunduğunda iPad'in kamerası çalışacak ve üye ve eser QR kodunun okutulmasını isteyecek. Üyenin kitabı almasında herhangi bir kısıt yoksa ekranda gerekli bilgilerle beraber "İşlemi Tamamla" butonu görünecek. Üye bu butona dokunup işlemi tamamlayacak.

Teslim Etmek İstiyorum

Bu seçenekte sadece elindeki kitabın QR kodunu okutup "İşlemi Tamamla" butonuna dokunması kafi olacak. Kitabın yanında olması şart, o nedenle üye QR kodu ile bu ekranda işlem yapamayacak.

Süreyi Uzatmak İstiyorum

Burası da teslim etmek istiyorum gibi fakat üye uzatmak istediği kitabı getirmek zahmetine girmesin diye sadece üye QR kodu ile işlem yapılabilecek.

Ödünç Aldığım Kitaplar

Üye, ödünç aldığı kitapları yine kimliğinde üye QR kodunu okutarak görebilecek. Böylece geciken kitabı var mı yok mu öğrenebilecek.

Demo çalışmamızda şimdilik sadece "ödünç aldığı kitaplar" kısmını hazırladık. Nihayi versiyonunda uygulamanın tasarımı komple değişebilir. Aşağıdaki video 3-4 saatte hazırlanan taslak bir uygulamaya aittir :)

 

Yorum Yazın

Kitapi üyesi iseniz lütfen giriş yaparak yorum bırakın. Giriş Yap
 
 
 
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Email adresiniz görüntülenmeyecektir. Yorumlardan yazarı sorumludur.

Hakan Sarı

16 Feb 2016

04:59

Namık Kemal Ortaokulu Kütüphanesi

Namık Kemal Kütüphanesi için daha çok zaman gecmesi gerekiyor bu proje için ama kitapi için güzel bir adım olmuş. Tebrikler, teşekkürler

Hasan Civelek

16 Feb 2016

05:02

http://bthayat.net

50. Yıl İlk-Ortaokulu Kütüphanesi

Çok teşekkür ederiz :) Bir iPad'e bakar hocam, Kayseri'den okula hediye edecek bir pehlivan çıkar inşallah :)


Kodventure Teknoloji A.Ş. hizmetidir.